Grammofonfyren

I går hadde jeg planlagt å bruke timene før et møte i byen på å lete etter et bryllupsantrekk. På forhånd hadde jeg laget liste over bruktbutikker og lokale kjolebutikker, og tatt på meg mine mest komfortable joggesko. Klar for dyst.

Jeg hoppet av 22-bussen og krysset veien for å komme over til den solfylte delen av gaten. Det var den type dag hvor temperaturforskjellen mellom skygge og sol tilsvarte omtrent tre superundertøylag. Det lå selvfølgelig i kjole-oppdraget mitt sin natur at jeg måtte kle av og på meg en del ganger, og jeg hadde dermed lagt meg på solsiden av klesskalaen.

Etter få minutters gange kunne jeg skimte Fretex i enden av gaten. I det jeg skulle til å krysse veien enda en gang stoppet kroppen min instinktivt utenfor et butikkvindu. Det var ingen skilt som avslørte nøyaktig hvilken forretning jeg hadde kommet til, men de tre utstilte vinylspillerne i vinduet minnet meg på grammofonen til bestefaren min.

Jeg hadde funnet den nedstøvet på hytta hans i fjor høst. Det jeg først trodde var en sliten dokumentkoffert, viste seg å være en nydelig grammofon fra 30-tallet – en sånn man fysisk må sveive opp. Bestefar hadde bare smilt til meg da jeg forlangte en forklaring på hvorfor jeg aldri var blitt gjort oppmerksom på eksistensen til en så kult duppeditt. Tonen min myknet likevel litt da han ikke hadde noen innvendinger til at jeg tok med grammofonen hjem for å fikse den opp.

Rent mekanisk så grammofonen ut til å fungere helt fint. Den grusomme lyden den produserte så heller ut til å være en konsekvens av en fryktelig slitt stift. Da et raskt internettsøk ikke ga meg noen lett måte å få tak i nye stifter på, la jeg hele prosjektet litt til side. Jeg var innom tanken om 3D-printing, men klarte aldri helt å finne ut av hvilket materiale kunne brukt.

Dette fører oss frem til gårsdagen. Jeg brettet sammen listen med kjolebutikker, tok av meg headsetet og åpnet forsiktig døren til vinylbutikken. På innsiden ble jeg møtt av esker som stod hulter til bulter og noen få vinylspillere og høyttalere plassert tilsynelatende tilfeldig rundt på gulvet. Det tok noen sekunder før jeg registrerte det grå hodet som stakk opp bak en liten skillevegg. «Hee-ei..?», prøvde jeg forsiktig.

På dette tidspunktet var jeg like usikker på om dette var en butikk, som jeg var om denne mannen faktisk jobbet her. Han svarte i alle fall ikke, og først når jeg tittet rundt skilleveggen forstod jeg at han lå henslengt i sin egen verden og lyttet intenst til et eller annet langrennsløp på radioen.

Da jeg endelig fikk blikkontakt, sa han fortatt ikke noe, og han skrudde heller ikke ned lyden av kommentatorene. Jeg prøvde igjen, litt mer bestemt denne gangen: «Hei, jeg lurte bare på om du har stifter? Sånne til 78 plater?». Han stirret på meg lenge nok til å overbevise meg om at jeg hadde stilt et fryktelig dumt spørsmål.

«Stifter til 78-plater?», gjentok han til slutt. Jeg klemte rundt kjolebutikklisten i lommen, og angret på at jeg i det hele tatt hadde gått inn her. Mannen dro fram noe som lignet på en gigantisk doseringsboks med stifter, mens han sa «Jeg har over 100 typer forskjellige stifter, men stifter til 78-plater, det har jeg ikke hatt på mange mange år.» Litt lettet over at det var det, takket jeg ham raskt og snudde meg for å gå. «Men vent litt!». Uten å forklare hvorfor jeg skulle vente, og fortsatt uten å skru ned den ubehagelig høye radioen, tok han opp telefonen og slo et nummer.

«Hei, Thomas! Hvordan går det? Alt bra med fruen? Og du var nettopp borte i statene? …» Jeg ble stående forvirret å lytte i et par minutter, før han endelig spurte «men ja, du, har du tilfeldigvis noen stifter til 78-plater?». Aha, tenkte jeg, han prøver faktisk å hjelpe meg. Det ble raskt tydelig at heller ikke Thomas hadde stifter, men jeg forstod at dette ikke kom til å stoppe denne mannen fra å fortsette samtalen, så jeg hevet hånden og mimet et takk, før jeg for andre gang snudde meg for å gå. «Hey, vent litt,», jeg snudde meg, «jeg skal høre med en annen kar også». Jeg ristet på hodet, og prøvde å forsikre han om at det ikke var så farlig. Så viktig var det ikke med den stiften. Ansiktet hans bar absolutt ingen preg av å ha registert hva jeg sa, og han begynte å slå et nytt nummer.

Det viste seg at heller ikke Anders – det andre anropet – hadde stifter. Men det endte ikke der, grammofonfyren stoppet ikke før han hadde ringt, småpratet og catchet opp med seks andre grammofonfolk. Kanskje burde jeg bare ha insistert på å gått – jeg hadde trossalt kjole-ærendet mitt. Men fyren prøvde tross alt å hjelpe meg, og etter den andre telefonsamtalen hadde jeg allerede begynt å se konturene av en morsom historie jeg kunne gjenfortelle til framtidige middagsselskap.

Etter seks anrop så selv grammofonfyren ut til å gi opp. Han ba i stedet om å få nummeret mitt i tilfellet han klarte å skaffe stiftene på en eller annen måte. Jeg takket han, denne gangen mer genuint og varmt enn den første.

Det burde kanskje ikke overrasket meg at han ikke var helt ferdig.

For nå begynte omvisningen. Han gikk fra spiller til spiller i det lille lokalet og fortalte meg alle tekniske detaljer og historiske finurligheter han kunne komme på. Mye handlet om Japan. Omvisningen ble kun avbrutt av et undervinings-segment hvor han dro fram et whiteboard og ga meg en innføring i fysikken bak vinylplater. Et par ganger prøvde jeg å skyte inn kommentarer og innspill. Hvis han registrerte dette ga han ikke noe utrykk for det.

Det hele ble rundet av med en overraskende innføring i Mari Boine sin innflytelse på diskomusikk i Paris. For første gang siden jeg kom inn i butikken for 1,5 time siden, skrudde han av radioen. Han åpnet en eller annen musikapp på iPaden sin og spurte meg om hvilken musikk jeg liker. Litt paff over at han for første gang hadde vist et snev av interesse for hvem jeg er, prøvde jeg å komme på et svar som både var sant, og som samtidig ikke ville gjøre at han mistet all respekt for meg. «Ehm, jeg liker mye rart. Jeg har hørt en del på Susanne Sundfør i det siste.», svarte jeg til slutt.

Mannen nikket kort, før han likevel satt på en remikset versjon av en Mari Boine låt. En sånn versjon de spiller på diskosteder i Paris. Om jeg trodde NRK Sporten hadde stått på høyt i sted, ble jeg nå slått i bakken av lydnivået. Høytalere rundt om i hele butikken begynte å pulsere, og innvollene mine vibrerte med musikken. Jeg har aldri vært en audiofil, men det var en helt utrolig fascinerende opplevelse.

Jeg hadde for lengst gitt opp kjoleshoppingen, og begynte å bli litt sent ute til møtet mitt. Jeg lot han likevel spille 3 lange sanger, før jeg insisterte på å dra. Denne gangen takket jeg ham ikke, jeg ga han bare et stort smil, og jeg håper han forstod hvor mye jeg satt pris på alt sammen.

For et liv.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: